Новини

Check out our Latest News!

8 лютого 2022 року: підручник М. Кравченко та Д. Шабанова «Пізнаємо природу. 5–6 класи (інтегрований курс)» для закладів загальної середньої освіти, що був представлений видавництвом “Підручники і посібники” (Тернопіль), отримав гриф “Рекомендовано Міністерством освіти і науки України” (наказ Міністерства освіти і науки України від 08.02.2022 No 140).

Онлайн-підтримка навчання та викладання за цим підручником буде здійснюватися на сайті Каразінських природничих наук.

Директор Університетської медіа-студії Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна Михайло Проценко надав сайту Каразінських природничих наук право на використання власної фотографії Каразінського університету. Те ж саме зображення з дозволу автора буде використано на обкладинці підручника М. Кравченко та Д. Шабанова «Пізнаємо природу»

11 січня 2022 року: розпорядження ректора Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна про створення сайту “Каразінських природничих наук” на сайті університету

2018–2022 роки: у 10 та 11 класах Харківського університетського ліцею викладається інтегрований курс «Природничі науки. Минуле, сучасне та можливе майбутнє людства і біосфери». Викладачі, що по черзі працюють то у 10-му, то у 11-му класах Кравченко Марина Олександрівна та Ляшенко Андрій Леонідович. Накопичено значний досвід викладання такого курсу.

Навчально-методичні матеріали до курсу частково збираються на сайті “Батрахос— авторському сайті Марини Кравченко та Дмитра Шабанова.

1 вересня 2018 року: почато експеримент МОН всеукраїнського рівня “Розроблення і впровадження навчально-методичного забезпечення інтегрованого курсу «Природничі науки» для 10-11 класів загальної середньої освіти” (наказ МОН України № 863 від 03.08.2018). Одна з програм, що бере участь в експерименті — «Природничі науки. Минуле, сучасне та можливе майбутнє людства і біосфери» Д.А.Шабанова та О.Г.Козленка.

Одна зі шкіл України, де почалося викладання цього курсу  — Комунальний заклад «Харківський університетський ліцей Харківської міської ради Харківської області». Цей курс у Харківському університетському ліцеї почала викладати к.б.н. Кравченко Марина Олександрівна

Для забезпечення експерименту всеукраїнського рівня “Розроблення і впровадження навчально-методичного забезпечення інтегрованого курсу “Природничі науки для 10-11 класів загальної середньої освіти” та з метою розробки “Каразінського курсу природничих наук”, підтримки шкільної освіти в Україні та підвищення якісного складу абітурієнтів Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна Вчена Рада Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна приймає рішення “Про створення лабораторії інтегруючого викладання природничих наук Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна” (протокол № 8 від 27.08.2018 р.).

Рішення Вченої ради введено в дію Наказом ректора Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна № 1601-1/436 від 24 вересня 2018 р.